Január 6-a után, Vízkeresztet követően a legtöbben kidobják a karácsonyfát, pedig a pompázatos szobadísz nem csak a szemétre kerülhet! Ha még most bontaná le a fát, akkor még nem késő megfontolni az alábbi lehetőségeket:

Nagyobb városokban szervezetten gyűjtik, elégetik őket vagy a komposztálóba kerülnek. Ha már itt tartunk, érdemes szót ejteni a fenyőkomposztról.

 

Sok kerttulajdonos életét keseríti meg az amúgy tetszetős fenyőfélék földre hulló tűlevele. A legegyszerűbb megszabadulni tőle, ugyanis amit a fenyő alatti, szinte teljes árnyék nem pusztított ki, megteszik a savanyító tűlevelek. A fenyőfélék környezetükben a talajt elsavanyítják, és ilyen helyen – az árnyékról nem is beszélve – csak kevesen élnek meg. De ilyen a begónia, hortenzia, liliomfa, japán kamélia, rododendron.

 

Ne égessük a fenyőt a kandallóban

 

A házilagos fenyőeltüntetés egyik módszere az égetés. Erről nincs mit mondani, lehetőleg szabad téren tegyük. Egy ismerősöm vadonatúj kandallójába vetett néhány fenyőhasábot; amint később elmondta, kellemes illatot vártak. Ehelyett rettenetes füstölés és ropogás kezdődött, szerencse, hogy tűz nélkül megúszták. A fenyőfélékben a gyantajáratok tele vannak gyúlékony anyaggal, amely robbanásszerűen meggyullad, lángot fröcsögve szétrobbanhat. Kandallóba nem ajánlott!

 

 

 

A fenyő tűlevelei komposztálhatók

 

Ám a levelek magas gyantatartalma miatt a fenyőkomposzt magában nehezen bomlik, mert a gyanta távol tartja a komposztálás élő szervezeteit. Vegyes komposztba azonban 3-4 centi vastag rétegekben elteríthető. Tulajdonképpen jótékony hatása is van, mert lazán tartja a halmot. A fenyőtű egyébként jó vízmegtartó mulcsot ad, melegíti a talajt. Persze, leginkább a savanyú talajt kedvelő növényekhez ajánlható.

 

 

Fotó: flickr.com Jacob Dickinson

 

 

A hortenzia külön örülne egy kis savanyú mulcsnak

 

 

 

 

A törzsből ágyásszegély vagy dísz

 

A felkarikázott törzsből csinos ágyásszegélyt építhetünk; igaz, nem örök életű, de idén megint lesz karácsony vagy a feszeleteket díszíthetjük akrilfestékkel, pirográffal is.

 

 

 

Mulcs házilag

A lakásban kiszáradt fenyőfából kerti aprítóval kiváló mulcsot is készíthetünk.

 

Mielőbb ültessük ki

Aki élő fenyővel ünnepelt, az mielőbb vigye hűvös helyre a gyökeres fenyőjét, vagy ha az idő engedi, ültessük ki akár a tél közepén

 
 

 

 

 

 

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hírek
Címke:  
Hírek
|
Időpont:
2018. 12. 29.
Ezt kommunikációval már nem lehet elfedni. Mindenki érzi.
Egyéb
Címke:  
Egyéb
|
Időpont:
2018. 12. 29.
"5 éves korom óta arról álmodoztam, hogy megtalálom a vér szerinti anyámat."
Egyéb
Címke:  
Egyéb
|
Időpont:
2018. 12. 29.
Egy fiatal nő őszintén beszélt a közte és az édesanyja közötti kapcsolatról. Ugye ismerős?